Qowiy ya qalb


Kepada : diri sendiri

"Sahabat , saya rasa lemah . Iman saya makin gersang dan saya takut akan andai satu saat lagi saya dijemput maut , apa yang saya ada untuk saya persembahkan kepada Allah . saya takut akan pengakhiran saya andai saya terus begini . This is a test from Allah and every test is beyond beautiful but somehow I feel lost , empty and i need few words from you , sahabat . 
Sahabat ,sering kita mengingatkan satu sama lain akan betapa besarnya cinta Allah dan Rasulullah sehingga satu tahap dimana awak samakan saya dengan alarm kematian , dengan melihat saya cukup untuk buat awak ingat mati .
Benarlah kita akan diuji dengan apa yang kita cakap .Demi Allah saya sangat memerlukan awak , sahabat. Tapi awak andai tulus mengenal saya , you'll know how bad i am with words .... "

lalu dia memujuk hatinya sendiri ,

"Apa yang membuatmu resah itu kadang bukan musibah .Tapi panggilan rindu daripada Allah ."

Demi Allah apakah yang lebih indah daripada sebuah ujian ?
Allah rindu tangisan di malam hari , Allah rindu akan cerita-cerita yang panjang di setiap doa dan Allah mahu kau kembali setia dengan cinta Allah yang lebih dari indah .

Iman itu sifat dia kadang naik dan kadang turun maka perbaharuilah iman itu sentiasa dengan La Ilaha Illalah- HR Ibn Hibban

Selagi Allah masih beri peluang untuk kita buka mata , selagi masih bernyawa , selagi peluang bertaubat masih terbuka luas untuk kita . Demi Allah , apakah yang lebih indah daripada kasih sayang Allah ? Walaupun malam tadi , kita tidur bertemankan air mata  , tapi Allah masih sudi bangunkan kita . Allah beri kita peluang untuk kita kembali kepada Allah . Ambil peluang ini dan manfaatkannya sebaik-baiknya.

Kalau semalam kita ingkar , hari ini tebus semuanya kembali . Mulakan hari dengan azam untuk untuk berbuat baik .Di setiap langkah , di setiap nafas ada Allah bersamamu . Yakin dengan janji Allah .

Kalau semalam kita tidur dalam keadaan macam tak redha dengan ujian Allah , hari ini banyakkan istighfar . Tunjukkan pada Allah , hambaNya ini sedang berusaha untuk memujuk hati , hambaNya ini ikhlas dan hambaNya ini redha dan semoga Allah juga redha.

Mulakan semuanya kembali , cari ruang dan peluang untuk menambah pahala dan menghapuskan dosa. Jangan lupa apa pun yang berlaku dalam hidup kita ini adalah ujian . Semuanya adalah ujian . Pada akhir nanti cuma Allah yang akan peluk kita dengan tenang .

"Melihat sekian banyaknya jiwa sedang berusaha bangkit dari sakit , aku berdoa semoga mereka terus bangkit.Melihat sekian banyak orang yang sedang lelah bermujahadah , aku berdoa agar kesungguhan itu dipandang Allah."No comments:

Post a Comment